ArtFrame.nl
Bert Bovenberg
0){ echo("\"$taalNaamW "); }else{ echo("$taalNaamW "); } } } ?>
Bert Bovenberg begon in 1978 met schilderen. Met waterverf zocht hij een manier om zijn belevingswereld vorm te geven op papier. Tijdens een korte vakantie in Friesland vond hij die. "In de haven van Balk zag ik ineens dat ik de hele haven op het papier kon krijgen door het tekenblok te draaien (afbeelding 7). Simpel, maar het resultaat gaf me veel voldoening.", zegt Bovenberg. Eenmaal thuis schilderde hij zijn huis. De nieuw gevonden methode stelde hem in staat ook de esdoorn in najaarskleuren in beeld te krijgen (afbeelding 8). "Als ik het op een conventionelere manier had gedaan, had ik nooit de boom én het huis er zo mooi op kunnen krijgen."
Na zijn directe woonomgeving schilderde hij - uit zijn herinnering - de omgeving waar hij de eerste 25 jaar van zijn leven had gewoond.
"Aanvankelijk hield ik de schilderijen helemaal voor mezelf.", vertelt hij. "Omdat ze niet ‘klopten', vond ik het moeilijk om ze aan anderen te laten zien." De reacties bleken echter erg positief. En voor het eerst viel de term naïef, wat voor de schilder zelf verhelderend was. "Door die term drong het eindelijk tot me door dat het mijn verhaal was, op mijn manier verteld en dat was goed."
Het schilderen was voor Bovenberg naar eigen zeggen een manier om te visualiseren wat er zich in zijn psyche afspeelde en vormde zo als het ware een weg naar buiten. In eerste instantie binnenskamers, puur voor zichzelf. Later onder meer tijdens Open Atelierdagen en exposities. Gelegenheden die hem in staat stelden met anderen over zijn werk en de achterliggende gedachten te praten.
Vele jaren heeft Bovenberg geschilderd, tot hij negen jaar geleden stopte vanwege zijn weerstand tegen het commercieel schilderen. Op deze site kunt u kijken naar een overzicht van het werk dat hij maakte tussen 1978 en 2000. Een afgerond geheel.